Majakka

Olen aina rakastanut merta. Meren katseleminen rentouttaa ja rauhoittaa mieltäni. Meren tuoksu, väri ja aallot ovat kuin taideteos, jota voisin tutkia ikuisuuden. Vaikka asumme aivan meren äärellä, tulevaisuudessa toivoisin saavani katsella merta olohuoneen ikkunasta, ihanasta laiskalinnasta, joka on käytössä muokkautunut täydelliseksi pehmeäksi pesäksi.

Aurinkoisena sunnuntaina ei viitsi kuitenkaan kuluttaa aikaa sisällä haaveiluun, ja päätimmekin tehdä retken läheisellä majakalle, nimeltä Obrestad fyr. Majakka rakennettiin vuonna 1873 ja se toimi majakanvartijan voimin aina vuoteen 1991 asti, jolloin se automatisoitiin.

 

majakka_kylä_blogi

Obrestad fyrin majakka toimii vielä tänäkin päivänä, automatisoituna

 

Hån kunta, jossa asumme, osti majakan vuonna 2006 tavoitteenaan säilyttää se osana alueen kulttuurihistoriaa. Majakkaa ja sen ympärillä olevia rakennuksia voi myös vuokrata majoitus tarkoitukseen. Majakan vuokrauksesta vastaa Hå Gamle Prestegard -museo.

 

perheretki_majakka

Pojat matkalla tutkimaan majakka-aluetta

 

Olin muuten häissä vuonna 2010, ja majoitumme juurikin majakan tiloissa. Muistan kuinka kansainväliseen vierasjoukkoon kuuluvat, itse mukaan lukien, ihastelivat eksoottista majoituspaikkaa. Vaikka ympäröivät talot ovat puitteiltaan yksinkertaisia, ei maisemia voita mikään. Tuuleen ja viimaan saa kyllä varautua, sillä majakka korkealla rinteellä, kuten majakan kuuluukin.

 

Majakka_meri_blogi

Valkoinen majakka on kaunis sinistä taivasta vasten

 

Retkeen voi helposti yhdistää vierailun läheisessä Hå Gamlen museossa ja sen tunnelmallisessa kahvilassa. Tällä kertaa kuitenkin pakkasimme kahvit mukaan ja päätimme nauttia ne paikan päällä. Majakan sisäpihalla tuuli ei tuntunut niin voimakkaalta, tällä kertaa kahvikuppi pysyi helposti kädessä. Majakalta lähtee myös muuten patikointireittejä, jotka seuraavat alla kiemurtelevaa rantaviivaa.

 

maisema_majakka_perheretki

Aivan merentuntumassa, mäen alapuolella, kiemurtelee ihastuttavia kävelyreittejä

Koko Obrestadin alue on niin ainutlaatuinen, että mietin miksei siitä puhuta laajemmin länsi-Norjaan matkaaville. Ehkä se menettäisi tunnelmansa jos turistit ottaisivat sen haltuunsa.

 

Suvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s