Koti

 

Koti on minulle paikka, jossa saan olla minä sata prosenttisesti. Jo ensimmäisestä omasta kodista lähtien minulle on ollut tärkeää, että koti on minun näköiseni. Pidän vaaleista sävyistä, raikkaudesta ja ilmavuudesta. Minulle sisustuksessa kaiken ei tarvitse olla yhteensopivaa, kunhan se miellyttää omaa silmää ja luo rennon ilmapiirin. Rakastan sekoittaa uutta ja vanhaa. Kodissamme on tärkeää, että asukkaat ovat onnellisia ja vieraat tuntevat olonsa tervetulleiksi. Meillä ei ole katastrofi jos jäätelöpallo kiepsahtaa sohvalle tai lasi putoaa lattialle. Se ei kaada maailmaa, se on elämää.

Oman kokemuksen mukaan Norjalainen koti on yleisesti ottaen melko samanlainen kun kodit Suomessa. Kodeista löytyy Ikean huonekaluja, skandinaavista designiä, luonnonmateriaaleja ja kaikkea siltä väliltä.  Suurin ero on ehkä itse rakennustyylissä, puurakentaminen on yleisintä täällä päin. Kerrostalot, omakotitalot ja rivitalot ovat pääosin puurakenteisia. Kaupungeissa on toki kivitaloja ja betonirakennuksia, kuten Suomessakin, mutta ei tarvitse kauaksi lähteä, näkeäkseen ensimmäisen puutaloalueen.

 

kesäkukat_koti_blogi

Kesäkukkia. Taustalla näkyy kotiamme kiertävä valkoinen puu

 

Oma kotimme on puutalon toisessa kerroksessa. Mieheni oli aikoinaan asunnon ostaessaan ihastunut avoimeen pohjaratkaisuun ja terassilta näkyvään merimaisemaan. Kuten varmaan suurin osa asuinrakennuksista Norjassa, asuntomme on valkoista puuta, joka on itsessään kaunista ja tuo esille luonnon läheisyyden. Raikas valkoiseksi maalattu puu jatkuu sisätiloihin, siksi olemmekin jättäneet seinät melko paljaiksi, emmekä ole esimerkiksi tapetoineet ollenkaan. Ainoastaan lastenhuoneessa on vähän maalailtu. Vaaleat seinät ovat myös helppo yhdistää vähän värikkäämpiin tekstiileihin ja muuhun sisustukseen.

 

tyynyt_marimekko_casa_sisustus

Sisustuksemme on sekoitus kaikkea ja se näkyy myös tekstiileissä

 

Alussa, Norjaan muuttaessa ei ollut todellaankaan itsestäänselvyys, että kotini on minun näköiseni. Ehei. Muutin poikamiesboksiin, jonka olohuoneen keskiössä olivat sohva, tv ja tietokone. Koska päätimme jo ennen muuttoa, että myisin Suomen omaisuuteni ja ostaisimme uudet täältä Norjasta, en ollut kovin huolissani tästä sisutusasiasta. Enemmän olin huolissani omasta kyvystäni tehdä kompromisseja, sillä tiesin, että oma vaaleansävyinen paratiisini ei vastannut mieheni käsitystä tunnelmallisesta kodista. Ensimmäiset IKEA yms. kodinkalusteliike visiitit olivatkin vähintäänkin suhdetta koettelevia. Ajattelin aluksi, että totta kai sisustus on pääosin minun heiniäni, mutta mieheni yllätti minut vahvoilla sisustuksellisilla näkemyksillään. Tai lähinnä ehdottomalla ei:llä, jos joku ei miellyttänyt. No kaikesta selvittiin ja voin sanoa, että nyt makumme ovat kohdanneet ja koti tuntuu kodilta.

 

sisustus_lamppu_kidsconcept

Makuuhuoneen puiseen ”kattokruunuun” ihastuin ensisilmäyksellä

 

Kotimme on omasta mielestäni sekoitus rentoa rantaelämää, raikkautta, leikkisyyttä ja valoisuutta. Nyt kun kaksi ääripäätä ovat löytäneet kultaisen keskitien, voin sanoa, että olemme sisustajina aika boheemeja, emmekä turhan tarkkoja asuntomme pienistä virheistä. Ilmat koettelevat varsinkin talojen ulkoasuja täällä rannikolla, ja maalata saisi joka kesä jos aikaa sekä tahtoa löytyisi. Täällä meillä päin vallitsee mielestäni ”tee se itse” kulttuuri ja käsityötä arvostetaan. Mekin olemme maalanneet ja tehneet aika paljon itse kotiimme, mieheni on aikas hyvä nikkari. Pidämme pienistä koti-projekteista, ja tuntuukin, että jotain on aina menossa. Seuraavaksi vuorossa on terassin maalaus.

 

sisustus_iittala_kotikukat_koti_blogiIittala_taika_koti_blogi

 

Koti muistuttaa minua kaikesta Suomeen liittyvästä; perheestä ystävistä, lempipaikoista kaupungilla jne. Suomesta muuton jälkeen se on tuntunut erityisen tärkeältä tuoda suomalaisuutta esiin myös sisutuksessa. Meidän Norjan suku tunteekin jo hyvin Iittalan, Marimekon, Muumit ja muut perinteiset suosikit. Mieheni kysyy aina Suomessa ollessamme, että ”Skal du kjøpe ennå Mer Iittala?” (osatko vielä Lisää Iittalaa?). Suurimman osan astioista ja ihanista sisustusjutuista olemme kuitenkin saaneet lahjaksi.

 

34502278_10155971679099930_7847289181213556736_n

Terassiltamme näkee kauneimmat auringonlaskut ikinä. Kaukana häämöttävä meri tuo vapauden tunteen

Suvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s