Satama

Löysin tämän pienen sataman jo ensimmäisen Norjan viikkoni aikana, vuosia sitten. Satama on nimeltään Obrestad Havn, ja se sijaitsee muutaman kilometrin päässä kodistamme. Jostain syystä olen ottanut sataman omaksi kantapaikakseni, varmaankin sen tunnelman, historian ja maisemien vuoksi. Kuten niin moni muukin näkemisen arvoinen paikka täällä Jærenin alueella, satama on vain harvojen tiedossa hieman syrjäisen sijaintinsa takia.

Obrestad-satama oli Jærenin ensimmäinen satama ja se rakennettiin 1870 –luvulla samaan aikaan rautatien kanssa. Ajatuksena oli rakentaa paikka, jonne veneet voisivat hakeutua suojaan rajuilta myrskyiltä, ja jossa merimiehet sekä kalastajat voisivat levähtää matkallaan. Satamarakennus olikin kovassa käytössä, ja sitä laajennettiin vuonna 1891.

 

IMG_2937

Satama on täynnä pieniä troolareita, lähes kaikki niistä ovat käytössä vuoden ympäri

 

Merimiehet ovat aina pelänneet Jærenin rannikkoa. Kirjassa Skipsforlis rundt Jæren (Erik Bakkevig) kuvataan yhteensä 393 löytynyttä aluksen hylkyä Jærenin rannikolla vuodesta 1666 tähän päivään asti. Matalat vedet, huono valo, voimakas virta ja erinäiset vaaralliset karikot tekivät seilaamisesta vaikeaa.

Tänäkin päivänä, kovien myrskyjen aikaan, rannikko on haastava ja monimetriset aallot ulottuvat korkealle mäenrinteelle asti. Muistan eräänkin sunnuntain, kun tuuli oli melkoisen kova, päätimme mieheni kanssa ajaa autolla ihailemaan myrskyistä merta. Ei me kauhean lähelle sitten päästykään, sillä aallot ulottuivat yli aallonmurtajien – aina mantereella saakka. Ajatus merellä olemisesta sinä hetkenä oli kieltämättä pelottava.

Hiukan myöhemmin 1900 –luvun alussa lähistölle rakentuivat myös Madlandin ja Kvassheimin satamat, ja näistä pienin, Obrestad jäi vähemmälle käytölle. Nykyään satama-alue on suojattu kohde, ja vaikka se onkin edelleen toiminnassa, ei se kuulu alueen kiireisimpiin satamiin.

 

IMG_2930

Hiljainen hetki pienessä satamassa

 

Kauniina päivänä, kun myrskyistä ei ole tietoakaan satama on uinuvan kaunis. Tunnelma on rauhallinen ja onnellinen. Tuulisempina päivinä sataman läheisyydestä lähtee myös surffareita ja purjelautailijoita aalloille. Satamassa on monia kivoja piknik –paikkoja ja joitakin rantamökkejä, jotka majoittavat mielellään pyöräilijöitä, surffareita ja muita matkailijoita. Hån kuninkaallinen tie kulkee läpi Obrestadin sataman, jonka lähellä pohjoisessa on Hå gamle prestegardin museoalue ja etelässä Brusandin kylä. Jos esimerkiksi surffaus tai purjelautailu Hå:n rannoilla kiinnostaa, ja etsii kohtuuhintaista majapaikkaa, kannattaa ottaa yhteyttä Hå Gamle prestegardiin, joka sekä tarjoaa majoitusta että osaa infota vuokrattavista mökeistä.

 

IMG_3939

Satama ilta-auringossa. Tie alas poukamaan on kapea ja mutkainen

Suvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s