Puutarhaunelmia

Olen aivan hulluna kukkiin, yrtteihin ja oikeastaan kaikkeen, mitä voi istuttaa tai laittaa maljakkoon. Välillä mieleni on sadassa asiassa samaan aikaan, ja puutarhanhoito rauhoittaa kummasti mieltä. Minulla on myös suuria puutarhaunelmia. Haaveilen appelsiini -ja sitruunapuista, suuresta yrttitarhasta ja värikkäästä kukkaloistoista. Ainoana ongelmana on, että meillä ei valitettavasti ole puutarhaa.

Sen sijaan meillä on iso terassi, jonne olenkin ruukuttanut kaikkea mahdollista. Pääosin erilaisia kukkia. Haasteensa tuo tuuli, joka on välillä niin voimakas, että vain tietyt lajit menestyvät siellä. Suunnitelmissa oli tänä kesänä pystyttää kasvihuone yrteille, mutta matkustelun takia, päätimme siirtää hanketta. Olen koittanut parhaani mukaan tutkia ja opiskella mitkä lajit sopisivat meidän ilmastoon ja terassille, pikkaisen haasteita tämmöiselle vasta-alkajalle kuin minä. Onneksi apu on lähellä.

Lähistöllämme on aivan mahtava puutarhamyymälä, Wiig Gartneri. Se ei ole pelkästään myymälä, vaan kukkaparatiisi ja kahvila yhdistettynä erinomaiseen palveluun. Olen saanut useasti kattavan infopaketin tiettyjen lajikkeiden hoidosta ja vinkkejä valintoihin. Voisin viettää siellä tunteja pelkästään kävellen ympäri suurta hallia, joka on täynnä erilaisia kukkia, puita, yrttejä ja muita puutarhatuotteita. En ole nähnyt vastaavaa missään, ja kun hinnat ovat vielä kohdillaan, mukaan tarttuu joka kerta jotain. Puutarhamyymälä on perheyritys ja sijaitsee Orressa, kauniin Nordsjøvegenin varrella. Suuren kasvihuoneen ympärillä on hehtaaritolkulla viljelysmaita, jotka kuuluvat Wiigin suvulle.

 

laventeli_koti_sisustus

Puutarhamaailmasta mukaan lähti myös laventeli

Tällä kertaa syy visiitille oli syntymäpäivät. Mitä ostaa ihmiselle, jolla on kaikkea? Itse olen enemmän kuin onnellinen, jos saan syntymäpäivänäni kukkia. Ihmettelen aina, kun ihmiset kilpavarustavat itseään syntymäpäivinä, eikä mikään tunnu riittävän. Tuleeko onnellisuus siitä, että omistaa jotain kallista. Itselläni todellakaan ei. Joka tapauksessa, koska kyseessä on vanhempi mieshenkilö joka pitää esimerkiksi ruoanlaitosta, mietin, että mainio lahja olisi chilipuu (tai ainakin se näyttää puulta, joten kutsun sitä nyt puuksi). Wiigissä on myynnissä useita eri lajikkeita miedosta paprikasta Habaneroon. Valitsin hieman tulisemman Jalopeñon.

 

34822103_10155981322579930_2150021097498607616_n

Wiigin Chilipuu viidakko

 

Chilipuun valinnan jälkeen päädyin vielä tutkimaan vaihtoehtoja, ja omaan kotiin päätyivät chilin taimi (jonka istutan myöhemmin), basilikaruukku, laventeli ja pihalle muutama neilikka. Terassillemme tulee aurinko noin kahdentoista maissa ja paistaa koko illan, joten neilikat ovat ainakin tähän mennessä viihtyneet ihan hyvin tuulesta huolimatta. Laventeli pysyy sisätiloissa, koska aiemmat ulkona olleet laventelit eivät ole menestyneet. Ehkä tänä kesänä keksin hyödyntää laventelia jotenkin muutenkin kun koristeena ja tuoksuntuojana.

 

34823279_10155981323054930_5359668278266429440_n

Chilim alku ja basillika keittiön yrttiosastolla

 

Voi vitsi, että kukat ja puutarhanhoito saavat minut hyvälle tuulelle. Vaikken todellakaan ole mikään asiantuntija, etenkin ulkona kasvien kanssa puuhastelu saa minut hyvälle tuulelle. Ei siihen näköjään paljon tarvita. Voisin kuvitella hyvin viihtyväni töissä puutarhurina tai vastaavana, ehkä alanvaihto ei ole vielä liian myöhäistä. Miehenikin varmaan tykkäisi 😉

 

Suvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s