Nordsjøvegen

Jos ikinä sattuu ajamaan Norjan lounasrannikolla, kannattaa körötellä pitkin rantatietä. Nordsjøvegen on maisemareitti pitkin Norjan lounaisrannikkoa, ja kulkee Kristiansandista Haugesundiin asti. Reitti on noin 320 kilometriä pitkä, joten koko reittiä tulee harvemmin ajeltua. Mutta jos kulkee vaikka edes 30 kilometrin pätkän, oikeastaan missä vaan kohdassa Nordsjøvegeniä, maisemat ovat enemmän kuin kohdillaan.

Jos ajan esimerkiksi kotoani lentokentälle, valitsen lähes aina tämän maisemareitin moottoritien sijaan. Tien on mutkikas ja traktorit saattavat ainakin kevät-kesäkaudella hidastaa menoa, mutta tunnelma on paljon mukavampi kuin motarilla. Ympäristö on sekoitus meri –ja maalaismaisemaa. Enkä kertaakaan vielä tähän mennessä ole myöhästynyt maisemareittivalinnan takia. Alla on pari vinkkiä reitin varrelle, kirjoittelen myöhemmin lisää kivoista kohteista Nordsjøvegenillä. Suurin osa kohteista ovat siitä erinomaisia, että ne sopivat hyvin myös lapsiperheille. 

 

nordsjc3b8vegen_rantamaisema

Rantakaistale Nordsjøvegenin varrella, Orressa

 

Matkanvarrella on useita majakoita, joissa osassa on kivat näköalakahvilat. Esimerkiksi Kvassheimin majakassa on myynnissä kahvia, virvokkeita ja kotiteikosta kakkua plus muuta tuoretta herkkua. Mukaan voi ottaa omat kaffet tai eväät ja nauttia ne majakan alueella, se on täysin sallittua. Alueella on myös useita kävelyreittejä, jos kaipaa pientä jaloittelua ajelun lomassa. Majakka sijaitsee Brusandissa.

 

Kvassheim_majakka_brusand

Kvassheim_majakka_blogi

Kvassheimin majakka-alue

 

Hieman etelämpänä Brusandista , Nordsjøvegenin varrella, sijaitsee suloinen Sokndalin kalastajakylä. Kylän keskusta on hiukan uudempi, melko tavallinen pienen kylän keskusta, mutta rannalla sijaitseva puutaloalue, ”vanha keskusta” on visiitin arvoinen. Kylän värikkäät puutalot ja pieni ”pääkatu” ovat kerrassaan ihastuttavia. Pääkatu johtaa suurelle kalliolle, meren rannalle, josta voi ihaille esimerkiksi auringonlaskua – kesäaikaan yhdessä lampaiden kanssa. Sokndalin vanhalla puolella on hotelli ja ravintola, kahviloita ja pieniä taidegallerioita. Uudemmalla puolella sijaitsevat ruokakaupat yms. Kirjoitan lisää Sokndalin kylästä myöhemmissä kirjoituksissa, laitan myös lisää kuvia. 

 

Sokndal_kirjasto_kalastajakylä

Pieni kirjasto Sokndalissa

Nämä olivat vain muutamia esimerkkejä reitinvarrelta. Ajomatkalla on paljon autoille tarkoitettu pysähdyspaikkoja kivoilla maisemilla. Kesäaikaan reitti on suosittu asuntoautojen keskuudessa ja voikin olla, että matkanteko on vähän hitaampaa. Mutta ei tätä reittiä kiireellä kannatta ajellakaan. Tie itsessään on melkoisen kapea ja mutkikas, niin kuin suurin osa Norjan teistä, joten varovainen kannatta ajellessa olla.

Lisää vinkkejä reitin varrelle löytyy täältä .

 

Suvi

2 kommenttia artikkeliin ”Nordsjøvegen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s