Stavanger

 

Tällä viikolla työt veivät minut aurinkoiseen Stavangeriin. Hyvällä säällä Stavangerin keskustassa voisi hengailla ikuisuuden, ja kävely keskustan läpi vanhan kaupungin kapeille kujille on mukavaa puuhaa. Suuri risteilyalus on tuonut turisteja paikanpäälle ja puheensorina täyttää kadut.  Juna-aseman kupeessa olevan Breiavatnetin ympärille on kerääntynyt ihmisiä nauttimaan auringosta ja näkymästä.

 

IMG_3315

Breiavatnetin kaunis suihkulähde, aivan Stavangerin keskustassa

Stavanger on Norjan neljänneksi suurin kaupunki. Kaupunki on siitä kiva, että se on säilyttänyt vanhan satamakaupungin tunnelmansa, vaikka uudemmat rakennukset kohoavatkin korkeina matalien puutalojen välissä. Keskusta on kohtalaisen pieni, ja paikasta toiseen on helppo suunnistaa jalan. Omat lempparini kaupungissa ovat Gamle Stavanger (vanha kaupunki), satama-alue ravintoloineen ja baareineen, Fargegatan (värikatu) sekä satamasta lähtevät vuonoristeilyt. Olen käynyt vuonoristeilyllä useamman kerran, lähes aina kun saan vieraita Suomesta, mutta mielelläni lähden reissuun aina uudelleen. Lisäksi Stavangerista löytyy lukuisia kahviloita, gallerioita ja museoita, jotka elävöittävät kaupunkia ja ovat myös visiitin arvoisia.

 

Satama alue, Stavanger Havn

Stavangerin satama on Norjan kolmanneksi suurin laivojen pysähdyspaikka. Satamasta on tullut suosittu kohde myös risteilyalusten keskuudessa, ja varsinkin kesäaikaan pienehkön sataman täyttävät suuret risteilijät. Tai no, luulen, että satamaan mahtuu maksimissaan kaksi suurta alusta. Olen aina pitänyt turisteista ja kansainvälisestä fiiliksestä, kielten sekamelskasta. Ja sitä löytyy satama-alueelta.

Satamaa ympäröi kiva ravintola-alue. Terasseilta on näkymät Gamle Stavangerin puutaloalueeseen (jos kerrostalon kokoinen risteilijä ei peitä näkymää) ja satama-altaaseen, joka kesäisin täyttyy myös pikkualuksista. Lämpimällä satama on täynnä elämää ja hyväntuuliset ihmiset täyttävät terassit. Jos syömään meinaa mennä, varsinkin iltasella, kannattaa varata pöytä etukäteen. Monet ravintoloista ovat varsinkin viikonloppuisin tupaten täynnä.

 

Stavanger_havn_blogi_2

Pitkin satama-aluetta sijaitsee lukuisia tunnelmallisia ravintoloita ja baareja. Alue jatkuu pitkälle, aina vuonon suulle asti

 

Gamle Stavanger

Gamle Stavangerin alue sijaitsee Stavangerin satama-alueen länsipuolella. Alueella on noin 173 puurakennusta, jotka ovat rakennettu 1700-luvun lopulla ja 1800-luvun alkupuolella. Useimmat talot ovat pieniä, suloisia ja valkoiseksi maalattuja. 

Vanhassa kaupungissa on kahviloita, pieniä käsityöliikkeitä ja gallerioita. Ne ovat hyvin piilotettu talojen uumeniin ja niitä ei melkein edes huomaa aikaisin aamulla kaduilla kävellessä. Alueella sijaitsevat myös Stavangerin merimuseo ja Norjan käsityömuseo. Gamle Stavager on myös vuonna 1975 nimetty UNESCO –kohteeksi alkuperäisen rakennuskantansa ansiosta.

Vanhassa kaupungissa voi vain kävellä sekä ihailla rakennuksia, patsaita ja kesäisin kukkaloistoa. Alueella on myös monia istuskelualueita, joissa voi sään salliessa pitää vaikka lounastauon.

 

Stavanger_Gamle_Stavanger_blogi_2

Stavanger_Gamle_Stavanger_blogi

Gamle Stavangerin katumaisemaa

 

Færgegatan

Fargegaten (värikatu) on keskellä Stavangeria, ja yksi keskustan suosituimmista nähtävyyksistä. Se on kävelykatu, jota ympäröi kirkkaaksi ja värikkäiksi maalatut puutalot.
 
Kadun historia ulottuu keskiajalle asti, mutta alkuperäiset rakennukset tuhoutuivat laajalti tulipalossa vuonna 1860. Suurin osa nykyisistä puutaloista onkin rakennettu tämän jälkeen.

Värien historia sai alkunsa vuonna 2005, kun Tom Kjørsvik sai luvan elvyttää aiemmin tavallista katukuvaa kirkkailla väreillä. Värikatu onkin muodostunut jo käsitteeksi, ja on yksi vilkkaimmista kaduista kesksutassa. Kadun varrelta löytyy kahviloita, baareja, kampaamoita, taidetta ja vaatekauppoja. Omiin lemppareihin kuuluvat kotoisat kahvila –baarit Hanekam, Bøker & Børst ja Det Lille Hjornet .

 

Stavanger_fargegatan_blogi

Fargegatanin väriloistoa

 

Vuonoristeilyt

Stavangerin matkalla kannattaa ehdottomasti lähteä risteilylle Norjan vuonoille. Stavangerista alkava, 40 kilometriä pitkä, Lysefjord on paitsi turistien myös paikallisten suosikkikohde. Vuonolla voi käydä ihastelemassa 400 metriä korkeaa vesiputousta, vaeltaa korkeudessa sijaitseviin näköalapaikkoihin tai vaan nautiskella huikeista näkymistä vuonoristeilijän kannella. Hyvällä säällä matkan varrella voi nähdä mm. Preiksestolen ja Kjeragin korkeudessa häämöttävät huiput ja maistaa raikasta, puhdasta vettä suoraan vesiputouksesta.

Preikestolen (Saarnastuoli), on 600 metriä korkea vuori joka laskee Lysefjordiin. Tasaiselle jyrkänteelle kulkee alhaalta noin neljän kilometrin pituinen vaellusreitti ja se on suosittu retkikohde kesäaikaan. Reitti Preikestolenille on suljettu noin loka-toukokuussa, jopa kesäaikaan säätila kannattaa tarkastaa ennen ylös vaeltamista. Esimerkiksi sateella ja tuulella reitti on haastava. Jyrkänteen reuna on muuten yksi Norjan suosituimpia kuvauspaikkoja.

Toinen kuuluisa jyrkänne vuonon rannalla on Kjerag. Tämä vielä korkeampi jyrkänne on 1000 metrin korkeudessa merestä, ja on myös suosittu vaelluskohde. Tosin astetta haastavampi sellainen. Kjerag on suosittu base-hyppääjien keskuudessa, ja vuonolla seilatessaan saattaa nähdä näitä huimapäitä lentelevän korkeuksissa. Kjeragin huipulla on kallioiden väliin kiilautunut Kjeragbolten-kivi, joka on myös yksi suosittu valokuvauskohde.

 

Vuono_blogi_Stavanger

Norjalaista vuonomaisemaa

 

Stavanger on ehdottomasti vierailun arvoinen kaupunki. Matkan Stavangeriin voi yhdistää muihin länsirannikon kohteisiin tai aktiviteetteihin, tekemistä löytyy lapsiperheille ja ilman lapsia matkaaville, kulinaristeille ja aktiviteetteja kaipaaville. Alla on muutama linkki Stavangeriin liittyen.

 

Stavangerin alueen aktiviteetteja ja nähtävyyksiä löytyy Region Stavanger  -sivustolta

Vuonoristeilyjä järjestää muunmuassa Rødbe Fjord Cruise 

Ja tapahtumia Fargegatanilla voi seurata täällä 

Suvi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s